Opvanglocaties voor vluchtelingen vinden wordt steeds ingewikkelder, meldt nu.nl. De locaties raken overvol. Onlangs zijn er in Ter Apel nog tenten voor asielzoekers afgebroken vanwege een verlopen vergunning. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om gemeenten te dwingen tot asielopvang.  

Tot op heden mag een gemeente zelf kiezen of ze een opvanglocatie plaatsen of niet. Dat wil het kabinet veranderen. Voor Oekraïners zijn er op dit moment wel voldoende opvanglocaties. Het kabinet heeft gemeenten via een staatsnoodwet verplicht te zorgen voor opvang voor Oekraïners. Daarnaast wonen ongeveer 8.000 Oekraïense vluchtelingen in gastgezinnen. De Oekraïense vluchteling Sofia woont nu bijna twee weken bij Bart Leenders (55) en Marieke van Willigen (49). “Het is net alsof we weer in een studentenhuis wonen. We hebben wederom een huisgenoot”, vertelt Van Willigen.

  • “Bart en Marieke zijn zulke lieve en zorgzame personen. Ik voel me comfortabel bij hen”, vertelt Sofia.
  • In Oekraïne woont Sofia middenin een bos. Van de bloemen en planten uit dat bos maakt ze sieraden. Haar onafgemaakte sieraden nam ze mee naar Nederland. Sofia: “Dit doet me aan thuis denken."
  • Sofia maakt armbanden in de kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel. Deze armbanden deelt ze uit op demonstraties tegen de oorlog.
  • Op Sofia's telefoon zie je een kunstwerk dat ze in Oekraïne heeft gemaakt. Dit heeft ze tot haar grote spijt daar moeten achterlaten, omdat het te groot was om mee te nemen.
  • Naast Sofia's bed hangt een A4’tje met daarop Nederlandse klinkers en de uitspraak daarvan. De eerste woorden die ze kent zijn ‘makkelijk’ en ‘dankjewel’.
  • Sofia bereidt een Oekraïense soep, gemaakt van onder andere zuurkool en wortel.
  • Sofia
Een match

De protestantse kerk in de gemeente Utrecht heeft onder alle kerken een bericht verspreid waarin stond dat er gastgezinnen nodig zijn. Marieke las het bericht in de kerkapp van de Nicolaikerk waar ze lid van is en meldde zich samen met Bart aan. Maar voordat Bart en Marieke een Oekraïense vluchteling in huis opvingen, was een uitgebreide screening vereist waarbij ze ook enkele voorkeuren konden doorgeven. Uiteindelijk werd het stel aan Sofia gekoppeld. Sofia is een artistieke vrouw van 52 jaar die graag sieraden maakt en voorheen copywriter was.

Aanpassingen

Bart en Marieke hebben niet veel aangepast in hun huis en leven. “Het dagelijks leven gaat gewoon door. Sofia heeft haar eigen plankje in de koelkast en keuken, binnenkort krijgt ze een eigen rekje in de badkamer.” Het stel heeft er bewust voor gekozen om niet naar Sofia’s trauma’s te vragen. Zodra Sofia mentale steun nodig heeft, staan ze paraat.

Voor andere huishoudens hebben Bart en Marieke nog een boodschap: “Wees jezelf. Het is goed dat je ervoor open staat, maar doe niet al te moeilijk. Wij hebben ook een klein huis en hebben daarom aangegeven dat we maar één plek hebben. Bekijk de mogelijkheden en onmogelijkheden. Van helpen krijgt niemand wat.” In de toekomst staan ze er ook voor open om vluchtelingen uit een ander land op te vangen.