Er wordt meer smog verwacht in de toekomst door klimaatverandering. Dat zegt woordvoerder Ronald Kooren van het RIVM. “Dit is een probleem want het zorgt voor veel gezondheidsklachten.” Ondanks het lekkere weer dat ermee gepaard gaat, heeft Nederland nog geen idee over hoe slecht het voor je is.  

Dat Nederland weinig weet over smog is een probleem. De luchtvervuiling kan voor veel gezondheidsklachten zorgen. “Over het algemeen gaat het over mensen die al longproblemen hebben,” zegt woordvoerder Ronald Kooren, “hen wordt aangeraden binnen te blijven en geen zware inspanningen te doen buiten. Dus niet gaan hardlopen of tuinieren.”  

Nederland viezer dan Europese norm 

Smog tegengaan kan niet. Kooren legt uit: “Het komt door het weer. Dat kan je niet beïnvloeden. Smog ontstaat als er weinig wind is en het lange tijd droog is geweest. Als er laaghangende bewolking ontstaat, is dat een soort deksel. Daardoor kunnen vieze stoffen niet weg uit de atmosfeer. Door de weinige wind kunnen ze dan ook niet verplaatsen en blijven ze op dezelfde plek hangen.”  

Bron: RIVM

Ondanks dat het onbekend is vanaf welke hoeveelheid concentratie ozon schadelijk is voor de gezondheid, is er een Europese norm ingesteld. De gemiddelde concentratie van ozon mag over een periode van acht uur niet boven de 120 microgram per kubieke meter zijn. Maar Nederland maakt zich er meerdere malen per jaar schuldig aan.   

Het aantal dagen per jaar met een gemiddelde van meer dan 120 microgram komt in het oosten vaak hoger uit dan in het westen, maakt het RIVM duidelijk. Pas als er in Nederland gemiddeld één uur lang een concentratie van 240 microgram per kubieke meter of hoger is, wordt er een smogalarm gegeven.  

Wat kan ik zelf doen? 

Bij luchtvervuiling zoals smog denk je al snel aan fabrieken en vliegtuigen, maar zoals het cliché luidt: ‘Alle kleine beetjes helpen’. Vooral tijdens zomerdagen waar de weersomstandigheden voor smog perfect is, kunnen deze tips veel impact hebben.  

Joris Oostveen