Het jaar 2021 was ‘een jaar van extremen’ voor Europa. Kijkend naar de weeromstandigheden, althans. Dat concluderen klimaatonderzoekers die voor de Europese Unie werken in hun jaarlijkse rapport. Ook Nederland werd geteisterd door klimaatextremen. Meteoroloog Remon Klaassen: “Als meteoroloog baren deze weeromstandigheden mij zorgen.”

Zo was de zomer de warmste ooit gemeten, werden West-Europese landen lastig gevallen door overstromingen en was er in Zuid-Europa veel last van droogte en bosbranden. “Het is extreem omdat het zelden tot nooit voorkomt”, legt Klaassen uit. “Op een gegeven moment komt ‘extreem’ zo vaak voor, dat het gebruikelijk wordt. Het wordt het nieuwe normaal.”

Temperatuurrecords en hevige overstromingen

Over het hele jaar gerekend lag de gemiddelde temperatuur slechts 0,2 graden hoger dan het gemiddelde van de afgelopen drie decennia. Dat is op zich dus nog niet zo heel interessant. Wél opvallend zijn de contrasten. Dat schrijft Copernicus Climate Change Service (C3S) in het Europese Staat van het Klimaat-rapport. Een klimaatextreem in Nederland dat aan niemand voorbij heeft kunnen gaan, waren de hevige overstromingen na zware regenval. Dit gebeurde ook in Duitsland en België. In Italië daarentegen werd een officieus hitterecord gevestigd van 48,8 graden.

In sommige delen van Italië, Griekenland en Turkije kregen ze te maken met verwoestende natuurbranden. Twee keer het oppervlak van de provincie Noord-Holland is in het Middellandse Zeegebied in vlammen opgegaan. Oftewel: hevige contrasten. Maar ook hierover zegt Klaassen dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen, totdat we het gewend zijn en er een nieuwe ‘extreem’ zal komen.

Klimaatverandering

Het Europese hoofd aardobservatie Mauro Facchine noemt dit rapport en deze gegevens essentieel om de Europese klimaatdoelen te bereiken. Hij waarschuwt dat de tijd op raakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. “Dit rapport benadrukt de noodzaak om actie te ondernemen, want extreme klimaatgerelateerde gebeurtenissen doen zich nu al voor in Europa”, legt Facchini uit.