Het is donkerkleurig, heeft gele pootjes en vleugels en wordt maximaal dertig millimeter. Hij eet de honingbijen op en het liefst roeien we hem uit: de Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in Nederland en Stop Invasieve Exoten is er niet blij mee. 

Inmiddels is de Aziatische hoornaar in vier provincies gespot en dat is slecht nieuws voor onze honingbijen. De bijen zijn de natuurlijke prooi van de ‘monsterwesp’. Het is van belang dat de hoornaren opgespoord en uitgeroeid worden, vindt Stop Invasieve Exoten. Het is daarom belangrijk dat mensen weten hoe je de Aziatische hoornaar herkent.

“Zodra iemand een Aziatische hoornaar heeft gespot kan diegene een foto plaatsen op waarneming.nl. Experts kunnen deze foto verifiëren en vervolgens wordt er actie ondernomen”, vertelt Wilfred Reinhold van Invasieve Exoten. “Specialisten nemen contact op met de eigenaren van de foto en spreken vervolgens af om naar de locatie te komen waar het insect is gespot. Op die manier hopen ze het nest te vinden en deze te verwijderen.” Dat laatste wordt door de provincie gedaan. 

Moeilijk vindbaar
Dat gaat niet zomaar, want de nesten zijn erg moeilijk te vinden. “Zodra de hoornaar een prooi te pakken heeft, vliegt het naar zijn nest. Deze hangt meestal in een boom op tien meter hoogte.” Toch zul je het nest, als je het eenmaal hebt gevonden, niet over het hoofd zien. Reinhold: “Het kan zo groot als een skippybal worden.” 

Het is van belang dat het nest wordt vernietigd omdat de hoornaren een hoop natuur- en economische schade aan kunnen richten. “Ze eten insecten op, met in het bijzonder de honingbij. Dat heeft gevolgen voor de economie en is het belangrijk dat ze uitgeroeid worden. Wanneer dit niet gebeurt, vliegen de koninginnen uit in oktober en breiden ze de hoornarenfamilie uit. Ze kunnen duizenden kilometers vliegen en komen zo overal terecht.”  

Daarentegen zijn de hoornaren niet gevaarlijk voor mensen: “De steek is niet veel erger dan die van een gewone wesp. Bovendien komen ze ook niet op limonade af, maar op nectar.”