Vrijdag is het de Dag van de Aarde. De Nationale Bijentelling die dit weekend plaatsvindt gaat daarmee hand in hand. Imker Thea Schuurmans van Imkerij Ecopoll en het Bijenteeltmuseum, vertelt waarom: “We kunnen niet zonder de bij.”

Naast dat er dit jaar alleen wordt aangemoedigd om de lampen uit te zetten en naar buiten te gaan, is het van belang dat er ook aandacht wordt besteedt aan de bij. Deze insecten worden namelijk al een aantal jaar bedreigd. In 2018 – toen de Nationale Bijentelling voor het eerst werd georganiseerd – ging dit over ruim de helft van de 360 bijensoorten in Nederland.

Bijensterfte tegengaan

Ook al sla je het diertje misschien het liefste weg als hij om je heen zoemt in de tuin, toch is het erg belangrijk dat bijen blijven bestaan. Imkerij Ecopoll in Geffen zorgt met onder andere de Bijenteeltmuseum voor bewustwording over het belang van de bij. Thea Schuurmans vertelt hoe bijensterfte is ontstaan en waarom het een probleem is. “Einstein heeft ooit gezegd: als de bij uitsterft, dan is de mens binnen vier jaar uitgestorven.”

Volgens Thea zijn er simpele manieren om bijensterfte tegen te gaan. De drie tips staan hieronder op een rijtje.

Tips om bijen te helpen
Drie tips om bijensterfte tegen te gaan. Meike van Zandvoort