Het aantal verkochte koopwoningen is in het eerste kwartaal van 2022 gedaald met 34,1 procent. Een kleine 44.000 woningen zijn verkocht. Dat is het laagste aantal in zes jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een te beperkt woningaanbod is volgens Jeroen Wilhelm, directeur en mede-oprichter woningaanbieder Cribb, de oorzaak.

FOTO: ANP/RAMON VAN FLYMEN

Het bescheiden woningaanbod ligt volgens de directeur aan het feit dat mensen eerst een nieuw huis willen kopen voordat ze hun eigen huis verkopen. “Op deze manier zijn ongeveer 200.000 mensen met een koopwoning op zoek naar een nieuw huis. Zij balen vervolgens omdat er maar zo’n 20.000 woningen op Funda staan. Pas als zij een huis hebben gevonden, durven ze hun eigen woning te verkopen. De mensen zitten dus eigenlijk op elkaar te wachten.”

Wooncrisis

Voor het aantal woningen dat te koop staat, zijn er ‘te veel’ makelaars. In 2008 was er ook al een wooncrisis – makelaars verlieten destijds hun kantoor en startten als zzp’ers. Wilhelm hoopt dat dit niet weer gebeurt. “Je kan in dat geval beter een carrièreswitch maken. Als zzp’er heb je niet de mogelijkheid om meer te investeren in de marketing. Dat is wel nodig om klantgerichter te werken. Luister naar de klant in plaats van dat de klant naar jou luistert.”

Makelaar over 10 jaar

Een makelaar zal er volgens de directeur altijd blijven. “De consument wil nog steeds een makelaar, maar kan nu veel meer dingen zelf doen. De functie zal niet vervallen, maar de makelaar krijgt een andere rol. Een makelaar moet minder bezig zijn met het vak en meer met klantbehoud.”