De CoronaMelder is verleden tijd. Na meer dan anderhalf jaar trekt de overheid vrijdag de stekker uit de app. Veel coronamaatregelen zijn gestopt, waardoor de app minder nut heeft. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kondigde dat dinsdag al aan in een brief aan de Tweede Kamer.

“Alles is weer open. Dat hebben we met elkaar bereikt. (…) Het nut van de CoronaMelder-app is op dit moment sterk verminderd en daarom stopt de app tijdelijk vanaf 22 april 2022.” Dit staat op website van de CoronaMelder.

De CoronaMelder
De CoronaMelder werd in het augustus 2020 gelanceerd. Via Bluetooth kijkt de app of je in de buurt van andere gebruikers bent geweest. Dit wordt bijgehouden. Als iemand positief test, krijgt iedereen die in de tijd ervoor minstens een kwartier lang binnen 1,5 meter heeft verbleven een waarschuwing om zich te laten testen. Zo hoopte de overheid mensen op tijd voor het ziek worden te waarschuwen en aansporen om zich te laten testen.

Twijfels

Er werd de afgelopen tijd al vaker getwijfeld aan het nut van de app. Mensen met coronagerelateerde klachten hoeven zich namelijk niet meer te laten testen bij de GGD. Mensen die mogelijk zijn besmet met het virus hebben genoeg aan een zelftest. Daardoor worden ze niet meer in systemen geregistreerd als positief en kan dit niet meegenomen worden door de CoronaMelder.

Op Twitter verschillen de meningen nogal. De ene is juist blij dat de app ‘verleden tijd’ is, de ander vindt het jammer dat hij of zij niet niet gewaarschuwd meer wordt door de app.

Positieve effect

Volgens Kuipers in zijn brief aan de Tweede Kamer hebben meer dan 450.000 mensen anderen gewaarschuwd via de app. Als gevolg hiervan zijn er ruim 330.000 testaanvragen gedaan. De positieve-testuitslagen zijn hieronder te zien.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Wat opvallend is dat zowel bovenstaande grafiek als die hieronder is dat de pieken op hetzelfde moment zijn.

Tekst gaat verder onder grafiek.

In meer dan anderhalf jaar is het aantal downloads gestegen tot bijna 5,9 miljoen. De grootste groei was in oktober 2020, het aantal gebruikers steeg toen met ongeveer twee miljoen. Het platform had tegen het einde aan maar zo’n 2,3 miljoen actieve gebruikers.

Tekst gaat verder onder grafiek.
Hoelang de CoronaMelder uit zal staan zal de tijd moeten uitwijzen.