De dag van de aarde, boerenkooldag en de dag van de thuiswerker. Elke dag van het jaar valt er wat te vieren door dit soort themadagen. In heel 2022 zijn er 702 geverifieerde themadagen. “Niks weerhoud je om een eigen dag te bedenken”, zegt Tijs Hofmans van de website FijneDagVan.nl. 

 

Dat het zo belangrijk is om themadagen te hebben, heeft meerdere redenen benadrukt Hofmans. “Je hebt een maatschappelijk en algemeen thema. Vooral internationale dagen zetten vooral een maatschappelijk thema op de kaart, dan moet je denken aan sociale ongelijkheid of veiligheid. Daarnaast heb je specifieke thema’s zoals ziektes of beroepsgroepen. Dan willen ze mensen in het zonnetje zetten.” Dagen als nationale Pindakaasdag moet je niet te veel bij nadenken, zegt Hofmans. “Die dagen zijn gewoon leuk om te vieren. Het spreekt voor zich en het is duidelijk.”  

 

Beschermende titel 

Iedereen kan een themadag oprichten. Er zit geen beschermde titel op. “Als ik een themadag voor koffiemachines wil oprichten, staat niks me in de weg. Meestal zitten er wel verenigingen achter. Bijvoorbeeld bij patiënten van bepaalde ziektes. Het gaat om hoeveel mensen het meevieren en hoe serieus het wordt genomen.”   

Bij zo’n speciale dag moet er natuurlijk ook een datum worden bepaald. “Soms zit er een reden achter het moment. Neem bijvoorbeeld ‘Nationale Zeldzame-Ziektendag’.” Deze dag viel in 2020 op 29 februari, een schrikkeldag. “Dit is een zeldzame dag. Soms is het dus symbolisch, maar vaak wordt het ook uit de duim gezogen omdat ze het gewoon een leuke datum vinden.”    

 

Hoe jij je eigen dag maakt 

Stel, je wil bijvoorbeeld de ‘Nationale Dag van het Adten’ organiseren op 16 mei. Dan kan je dat indienen mits je genoeg aanhang vindt. “Je moet het wel een beetje serieus aanpakken”, zegt Hofmans. “Als je tientallen studentenverenigingen bij elkaar krijgt die een evenement gaan organiseren rondom die specifieke dag is het anders. Als het ook nog wordt gedeeld op sociale media onder een hashtag hebben we het over een heel ander verhaal. Dan zie ik een serieus evenement met duizenden studenten eromheen. Maar er zitten officieel geen criteria aan.”   

Om die aanhang gaat het ook volgens Hofmans. “Als wij een themadag op de site willen zetten, kijken we naar hoe breed het gevierd wordt en hoe serieus het wordt genomen. Dus als jij je eigen dag wil oprichten gun ik het je graag, maar ik vermoed dat je kans heel klein wordt.”   

 

Welke themadagen slaan aan

Welke themadagen het bekendst zijn, zijn volgens Hofmans de ludieke dagen. “Ik weet dat ‘steak en blowjob-dag een ding is. Zo’n banaal dingetje dat op Facebook ontstaat omdat het ‘lekker mannelijk’ is. Dan wordt het populairder en wordt het een échte themadag.”    

Meer specifieke dagen, zoals de dag van de heftruckchauffeur, zijn minder populair. “99% van Nederland heeft daar niet heel veel te maken. Als je in de logistieke branche zit, krijg je het mee via vakbladen en nieuwsbrieven uit je vakgebied.”   

Vaak brengen organisaties deze dagen tot stand. “De Verenigde Naties is een grootleverancier. Die hebben er bijna honderd omdat ze voor elke maatschappelijk probleem wel een dag hebben.”