Foto: Unsplash

Spotify speelt een grote rol in het verkrijgen van nieuwe luisteraars, zo zeggen jonge, nieuwe artiesten. De muziekdienst, die zaterdag zestien jaar bestaat, is de grootste van Nederland en daardoor belangrijk voor nieuwe muzikanten. Toch zijn er ook nadelen, vertellen zij.

“We staan nu vier jaar op Spotify”, zegt Kasper Wienk (26). Hij is de voorman van de Brabantse metalband Changing Tides, die 4873 maandelijkse luisteraars heeft. “Vanaf toen hebben we veel meer luisteraars gekregen, onder andere doordat we in afspeellijsten kwamen die Spotify genereert.”

De band gebruikt meerdere platforms om zijn muziek te publiceren, waaronder Apple Music, Deezer en Youtube. Volgens Kasper is een voordeel van Spotify de algoritmes. “Er zijn bepaalde truckjes waardoor je veel luisteraars kan krijgen. Daar hebben we veel aan gehad. Het is fijn dat onze muziek op die manier bij veel mensen terechtkomt. Andere streamingdiensten hebben deze truckjes niet, dus wij halen de meeste streams op Spotify.”

Niet de juiste plek om geld te verdienen

Kasper noemt wel een nadeel aan de streamingdienst. “We krijgen slechts cent per stream, dus de investeringen die we voor de band doen verdienen we er niet mee terug.” Zangeres Sigourney Martina (25) is het hier mee eens. “Als beginnend artiest is het niet de juiste plek om geld te verdienen.”

Sigourney heeft elf maandelijkse luisteraars. Doordat ze nog klein is, komt ze niet in algoritmes of gegenereerde afspeellijsten. Ze merkt dan ook geen stijging in het aantal luisteraars. Spotify heeft wel een voordeel ten opzichte van andere streamingdiensten, vindt ze. “Het is heel persoonlijk. Ik kan uitgebreid mijn artistieke visie uiten, waardoor ik duidelijk neer kan zetten wie ik ben.”

Popzangeres Philine (22) is met 14.509 luisteraars per maand een bekendere artiest. Dit komt voor een deel door Spotify. “Het is het platform waarop ik het meest gestreamd word en zelf het meest naar luister”, vertelt ze. Toch snapt Philine de kritiek over het lage bedrag dat nieuwe artiesten verdienen met streams. “Het zou het allermooiste zijn als artiesten daar meer aan gaan verdienen. Als muzikant komen je grote inkomsten tegenwoordig uit optredens, niet zoals vroeger uit de verkoop van CD’s of platen. Ik hoop dat dat verbetert.”