Taryn Barbara ligt klaar om 50KG te liften DirkjeBlikman

Afgelopen donderdag vond na twee jaar de Invictus Gamesfinale plaats van de damesklasse in lichtgewicht powerlifting in Den Haag. Bij powerlifting is de uitdaging om zoveel mogelijk gewicht te tillen. Je ligt op een sportbank en met de benen gestrekt. Op borsthoogte moet je een barbell naar jezelf toetrekken en terug omhoog heffen.  

De Invictus Games zijn in het leven geroepen voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Het evenement is georganiseerd om sport en herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. Zo wordt er meer begrip en respect getoond aan de mensen die hun land dienen of gediend hebben.

De Games zijn verdeeld in tien verschillende sporten. Iedere deelnemer heeft een eigen verhaal en de Invictus Games zijn vaak een onderdeel van het revalidatieproces van de deelnemers.

Door Invictus doorgaan met het leven

De Engelse Gillian Charlton nam ook deel aan de Lightweight powerlifting klasse.

In 2018 is ze gediagnosticeerd met kanker. Tijdens haar behandeling hoopte Charlton weer terug naar normaal te gaan, maar dat was zwaarder dan verwacht. Door bijwerkingen van haar medicatie kreeg ze onder andere pijn in haar botten en werd Charlton steeds vermoeider. Daarnaast had ze telkens de angst dat de kanker terug zou komen. Deze gedachtes namen haar leven over.

“Door Invictus kan ik verdergaan met mijn leven. De games hebben me laten zien dat ik niet terug naar ‘normaal’ hoef te gaan, ik kan mijn eigen leven herinrichten.”

Gillian Charlton na haar 41 KG powerliften. Gillian Charlton

Hoe is het om hier te zijn?

“Ik vond het geweldig! Ik had nooit gedacht dat ik hier zou staan nadat de Games 2 jaar zijn uitgesteld. Door corona was het onzeker of het überhaupt ooit nog hier zou plaatsvinden. Ik dacht vaak genoeg dat de Invictus Games niet meer georganiseerd zouden worden.

Het is daarnaast ook lastig om jezelf zo ver vooruit te motiveren. Het is moeilijk om in het ritme te blijven.

Het is een speciaal moment in de geschiedenis dat we hier zijn. Ondanks alles wat er op dit moment in de wereld speelt, zoals de oorlog in Oekraïne en corona, zijn er zoveel deelnemers en toeschouwers gekomen. Het is mooi om te zien dat iedereen bij elkaar komt. Dat is the Power of Invictus.”

Powerliften
Familie van Charlton tijdens haar ronde powerliften DirkjeBlikman

Hoe belangrijk zijn de Invictus Games?

“Voor zoveel redenen. Invictus is een van de weinige evenementen waar zoveel veteranen bij elkaar komen. Het is vooral voor mensen die in moeilijke situaties hebben gezeten. Dit is een omgeving waar iedereen elkaar support. Het is een van de mooiste dingen in het leven. Als je in het leger werkt, heb je die support. Als je die dan verliest door omstandigheden is het geweldig om het terug te vinden in een evenement als de Invictus Games.”

Heb je veel steun aan je familie?

“Het is niet alleen mijn avontuur, maar ook dat van mijn familie. Het is voor mezelf, mijn proces en mijn ziekte belangrijk dat mijn familieleden erbij zijn. Ze moedigen me aan en zijn heel erg betrokken in alles wat ik doe. Ook tijdens mindere momenten staan ze voor me klaar, bijvoorbeeld als ik het gewicht van de bench press niet haalt.”

Charlton kon geen podiumplek bemachtigen. “Voor mij was de ervaring het belangrijkste.”

Eindscores

Rood = Niet gehaald

Meer lezen over de Invictus Games ? Joris Oostveen schreef ook een artikel hierover.