De prijzen in de verfindustrie stijgen op het moment flink, bij sommige merken met bijna twintig procent. De studenten van Hogescholen- en Universiteiten voor de Kunsten voelen dit op de bankrekening. “Want uiteindelijk komen de hoge kosten bij hen terecht”, vertelt Nicole Jansen, medewerkster bij de drukkerij van Hogeschool ArtEZ.

Verfmaker AkzoNobel verhoogt zijn prijzen met zeventien procent om zo de gestegen grond- en transportkosten te compenseren. Deze kosten zijn volgens het merk ontstaan door de oorlog in Oekraïne, waardoor olie duurder is. AkzoNobel spreekt over een ‘ongekende kosteninflatie’ in de verfindustrie.

Hoge prijzen op Hogeschool ArtEZ

“Zelf maken wij gebruik van het merk Sico, maar daarvan zijn de prijzen ook gestegen”, zegt Jansen. De drukkerij medewerkster vertelt dat ze al jaren kampen met de prijsstijgingen van verf. “Echter versterkt de oorlog in Oekraïne de prijsstijging nu wel heel erg.”

Zelf vindt ArtEZ het verontrustend, maar de studenten zijn uiteindelijk de dupe. “Wij schaffen de verf aan en de leerling moet betalen voor het gebruik”, legt Jansen uit. “En alles is te duur voor een student, vandaar dat veel studenten meer moeten lenen om de studie te kunnen betalen.” Wanneer er wordt gevraagd of de studenten kunnen worden gecompenseerd, zegt Jansen dat de onderwijsinstellingen daar helaas niks aan kunnen doen.

Zelf verantwoordelijk

Ook eerstejaars student aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Anouk van den Herik, merkt dat het gaat om grote bedragen. “Wanneer je thuis aan schoolprojecten werkt, ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. Als je veel materiaal nodig hebt is het een dure grap. Ik was in de eerste periode vijftig euro kwijt voor één kunstwerk”, vertelt de student. Het kunstwerk wordt daarna beoordeeld en vervolgens weggegooid. “Het voelt heel dubbel dat wij die kosten moeten betalen.”

Wanneer Van den Herik gebruik maakt van materialen op school wordt het vergoed, maar de verf zit hier niet bij. Ze vindt het enigszins wel logisch dat ze zelf voor de kosten opdraait, toch kunnen de scholen wel helpen. “Zo heeft Fontys een samenwerking met de lokale kunstwinkel Antoon de Jong, studenten krijgen daar tien tot vijftien procent korting.” Daarnaast is ze een voorstander van lessen in het recyclen van producten en het zelf maken van verf met natuurlijke ingrediënten. “Ik zou dat heel tof vinden en het houdt de kosten lager.”