De zomer staat om de hoek en na twee jaar van thuiswerken, is het tijd om de coronakilootjes eraf te werken. “Mensen willen weer een strakke buik”, aldus Hanneke Rikken, personal trainer en eigenaresse van een sportschool in Niekerk. Het trainen van een summer body is daarmee opnieuw terug van weggeweest, maar hoe fit word je er nou echt van?

Het is voor velen hét moment om gewicht te verliezen en spiermassa op te bouwen. BBB is benen, billen en buik, volgens Rikken hetgeen dat men maar al te graag wil. Echter is het snel willen kweken van een summer body niet per se gezond.

Lekker in je vel
Rikken raadt aan niet te focussen op afvallen. Wel op het bewuster worden van wat je in je mond stopt. “Eet je patat in de avond, neem dan een salade ’s middags.” Volgens de personal trainer is het belangrijk te kijken naar je lichaamsbouw: “Niet iedereen staat maatje 36.”

Ooit wilde Fons van Grieken, tegenwoordig personal trainer en voedingscoach, een summer body. Hij raadt het ten zeerste af: “Ik leverde destijds enorm in op mijn energie en weerstand. Ik zat helemaal niet lekker in mijn vel, ook al zag ik er spic en span uit.” Mocht je alsnog willen trainen voor de summer body, dan raad hij aan je gewicht te behouden en je vetpercentage om te zetten naar spiermassa.

Perfecte plaatje
Tom Smit en zijn broer Menno Smit plaatsen allerlei foto’s en filmpjes over fitness en voeding op Instagram en TikTok. Tom Smit traint het hele jaar door, maar ongeveer twee maanden van tevoren traint hij naar zijn ideale summer body toe, dat is veel spiermassa en weinig vet. “Vaak wordt een vertekend beeld gegeven van het ideale lichaam, namelijk zoveel mogelijk trainen en zo min mogelijk eten. Dat beeld moeten mensen uit hun hoofd zetten, want het is niet haalbaar.”

Tom Smit

Volgens de personal trainers is het bovenstaande een groot probleem. Rikken vindt het zelfs vreselijk: “Écht vreselijk, sterker nog: ik vind het he-le-maal niks. Vooral voor tieners wil ik waarschuwen daar niet naar te kijken”, vertelt ze. “Iedereen kan met goed zonlicht een prachtige foto maken en deze vervolgens nog bewerken.”

Van Grieken noemt het zelfs misselijkmakend. “Mensen vinden het niet leuk om te horen, maar trainen heeft alles te maken met het hebben van geduld. De sleutel voor een gezond en fit lichaam is immers consistentie.”