De gemiddelde wachttijd voor een rijexamen is landelijk gestegen tot 22 weken. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen geeft aan nog geen noodmaatregelen in te zetten.  

In oktober afgelopen jaar werd de stijging van dit gemiddelde al ingezet. Toen duurde het wachten nog rond de zes tot zeven weken. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) denkt dat de wachttijden tot de zomer zullen blijven toenemen. De verwachting is dat de tijden daarna weer gaan afnemen.  

“Door corona vielen er regelmatig examinatoren uit”, zegt Brian Redjosentono van rijschool Fonza. ”De wachttijden liepen daardoor op. Met wat geluk kan je op de korte termijn reserveren voor een examen als een andere leerling uitvalt. Maar deze situatie is natuurlijk verre van ideaal.” 

Doorstroom 

“Om te starten bij onze rijschool moet je soms zes of zeven maanden wachten om te starten met lessen”, vervolgt Redjosentono. “Dat komt omdat wij nog andere leerlingen hebben die wachten op hun examen. Er is dus weinig doorstroom. De groep die wacht op hun examen moet ook nog blijven lessen, wat diegenen weer centen kost.” 

Meliha Bogutekin van rijschool Melissa013 merkt dat de wachttijden heftig schommelen: “Gisteren moest je nog wachten tot oktober, maar vanaf vandaag tot september. Echter moet je dus nog altijd weken wachten.”  

Noodmaatregelen 

In maart vorig jaar stelde het CBR een grens waarna noodmaatregelen ingezet konden worden. Vanaf veertien weken zou onder meer de examenleeftijd verhoogd kunnen worden of de tussentijdse toets worden geschrapt. Die grens van veertien weken werd afgelopen maart al bereikt. 

Toch zet het CBR nu nog geen noodmaatregelen in. Rijscholen zouden nog mogelijkheden zien om de wachttijden op te vangen door de opleiding van kandidaten nog beter te plannen. Bogutekin ziet die mogelijkheid niet en denkt dat noodmaatregelen uitkomst kunnen bieden.  

Redjosentono denkt echter dat de noodoplossingen weinig nut hebben: ”Als je niks aan je capaciteit doet, loop je vroeg of laat weer tegen hetzelfde probleem aan. De leerlingen zullen blijven komen.” 

Zoden aan de dijk 

De rijschoolhouder is blij dat er nu verschillende examinatoren in opleiding zijn: “Wanneer zij inzetbaar zijn, lopen we weer wat in. Bij ons in Tilburg werken altijd dezelfde drie of vier examinatoren over op zaterdag. Dan kom je op ongeveer 28 examens per zaterdag en dat zet geen zoden aan de dijk. Bij onze rijschool werken we zeven dagen in de week, als het moet. Als het CBR elke zaterdag ook met volle mankracht aan de bak gaat, loop je aardig in.” 

Of de wachttijden na de zomer afnemen, zoals het CBR verwacht, moet nog maar blijken. 

Door: Tijn Marinussen, ANP

Foto: JESHOOTS.com via Pexels