Reden voor een feestje voor de Nederlandse Loïs op het Veld. Zij is met haar university team nationaal kampioen paardrijden geworden in Amerika. Het damesteam van Oklahoma State University is het eerste team van de universiteit dat ooit op een eerste plek is geëindigd in een nationaal kampioenschap. “Het is best wel een big deal.”

Bron: Mary Elizabeth Cordia Froukje Feenstra

Sinds Loïs een tiener was zit ze al in deze tak van sport. Western paardrijden. Onderhand woont de 22-jarige al twee jaar in Stillwater, Oklahoma. Een sprong in het diepe die ze nam nadat ze als derde was geëindigd op het Nationaal Kampioenschap in Nederland. “Er was daar een jury uit Amerika die vertelde dat er een uitwisselingsprogramma bestaat waarbij je als jeugd naar Amerika gaat om daar sport en studie te combineren op hoog niveau.”

In Maastricht, waar ze vanaf haar zestiende woonde voordat ze naar Oklahoma verhuisde, studeerde ze na haar middelbare biomedische wetenschappen aan de universiteit. “Het was wel spannend, maar ik had er ook wel zin in. Ik wist niet zo goed wat ik in Nederland wilde doen. Ik wilde graag blijven paardrijden maar dat was lastig om op hoog niveau te combineren met studeren. Dit was dus eigenlijk de perfecte uitweg.”

Scholarships

Wil je op hoog topniveau sporten? Dan moet je naar Amerika. In weinig landen speelt sport zo’n grote rol als in Amerika. En dan niet alleen in professionele divisies, ook college sports zijn erg populair. Student-atleten spelen dan voor hun ‘high school’ of ‘university’. Ze krijgen studiebegeleiding zodat je geen achterstand oploopt op je studiepunten. Er wordt alles gedaan om je zo goed mogelijk te laten presteren. Op Oklahoma State University (OSU) wordt Loïs ook goed ondersteund. “Er is heel veel hulp vanuit school. We kunnen gratis bijles krijgen er is een speciaal centrum dat 24 uur per dag open is waar we kunnen studeren en dingen kunnen printen.”

4 minuten

De manier van competitie rijden in Amerika is een tikkeltje anders dan we in Nederland gewend zijn. Sowieso omdat Nederland geen professionele universiteit competities heeft, maar ook omdat de sport in ons kikkerlandje heel individueel is. “In Amerika kom je in een team terecht, dus je moet hier echt als een team een prestatie neerzetten en dat is heel anders dan wanneer je voor jezelf rijdt. Ook is het zo dat we op de paarden van de universiteit rijden en die zijn allemaal gedoneerd. In Amerika rijdt je competitie op de eigen paarden van de universiteiten. Je krijgt maar vier minuten voor je start de tijd om het paard te voelen. Dat maakt het wel heel lastig, maar je leert er heel veel van.”

Bron: Mary Elizabeth Cordia Froukje Feenstra

Studie of sport?

Veel student-atleten die bijvoorbeeld op hoog niveau voetballen of basketballen kiezen voor een relatief makkelijke studie naast hun sport. Dit zodat de aandacht meer naar sport kan. Voor Loïs is dit niet per se het geval. “Ik denk dat ik nu focus op allebei. Dus studie en het team. Ik denk dat ik een iets te moeilijke bachelor heb gekozen om alleen voor het sporten hier te zijn.”

Big deal

Eerst maar eens het kampioenschap vieren. “We waren in Florida en we waren in een hotel met een zwembad dus we zijn met z’n allen in het zwembad gesprongen. We zijn met de hele groep op zaterdagavond uit eten geweest, maar we moesten de volgende dag om 04:00 uur op het vliegveld zijn dus we konden niet tot laat opblijven. We zijn op het vliegveld onthaald door heel veel mensen. Dat was natuurlijk wel heel erg leuk. Én we worden 23 april gehuldigd tijdens de ‘Spring Game’ van het mannenvoetbal. We zijn het eerste vrouwelijke team ooit op deze school dat een nationaal kampioenschap heeft gewonnen. Het is best wel een big deal.”

What’s next?

Of ze zelf professioneel wil gaan net als een paar meiden uit haar team weet Loïs nog niet zeker. “Misschien dat ik wel voor een jaar wil proberen professioneel te gaan en als het dan niks is kan ik nog altijd iets met mijn opleiding doen. Dat idee lijkt me wel heel erg vet.”