Foto: Unsplash

Podcastplatform Podimo is neergestreken in Nederland. Na podcastnetwerk Dag en Nacht Media te hebben overgenomen, hebben ze een deal met podcastproducent Tonny Media. Door de deal komen exclusieve podcasts, waaronder de Zelfspodcast, op Podimo te staan. Niet iedereen is blij met het nieuwe platform. Als luisteraars naar hun favoriete podcast willen luisteren, moeten ze weer voor een nieuw abonnement betalen.

De vraag is of het Deense bedrijf daadwerkelijk voet aan de grond krijgt in Nederland. Lieve Heeremans, mede oprichter van stichting het Podcastnetwerk, is er niet zeker van. “In het buitenland zijn er al van dit soort platforms, deze lopen zeker niet allemaal goed.”

Podimo heeft in Nederland een valse start gemaakt volgens het Podcastnetwerk. Veel gebruikers zouden klagen over een slechte werking van de app en een torenhoog dataverbruik.

Uitkomst voor makers

Trendwatcher Maaike Bruggeman ziet Podimo als een positieve ontwikkeling voor podcastmakers. “Met Spotify was het erg lastig om geld te verdienen met een podcast. Je bent erg afhankelijk van investeerders. Nu is er een goed verdienmodel voor podcastmakers. Dat biedt voor grote namen de kans om verder te groeien.”

Bruggeman ziet wel problemen voor het platform. “Podimo leunt met name op investeerders. Als het podcastplatform een controversiële podcast aantrekt, kan het zijn dat de investeerders zich terugtrekken.”

Podcastoorlog

Podimo is de eerste in Nederland die zich alleen focust op podcast en audioboeken. “Er komen zeker meer aanbieders bij”, zegt Bruggeman. “De markt is nu in de ontwikkelfase, maar het is zeker een groeimarkt. Podimo is innovatief geweest om als een van de eerste in de markt te stappen. Hierdoor hebben ze een voordeel.”

Lieve Heeremans van het Podcastnetwerk denkt dat het mogelijke succes van Podimo cruciaal is in aanloop naar een oorlog tussen podcastplatforms. “Als er voldoende animo blijkt te zijn voor het platform zullen er snel meer volgen. Dan gaan we dezelfde concurrentiestrijd zien als met streamingsdiensten”, denkt Heeremans.

Spotify

Er komen exclusieve podcasts op Podimo. Dit betekent dus ook dat die verdwijnen van andere aanbieders zoals Spotify. Toch denkt Bruggeman dat dit bedrijf er niet zo’n last van gaat krijgen. “Spotify heeft diepe zakken als techbedrijf, dus kan je Spotify en Podimo niet met elkaar vergelijken. De eigenaar van Podimo is erg slim en er werken bij Podimo ook slimme mensen, maar ze zijn nu nog echt een dwergje.”

Een aantal podcasts die geproduceerd worden door mediabedrijf Tonny Media zijn vanaf nu alleen te beluisteren op Podimo. De Nieuwsredactie sprak met Pepe van Kerkhof, hoofdproductie bij Tonny Media, over waarom het bedrijf is gaan samenwerken met Podimo en wat ze van de kritiek vinden.

Luister hieronder de podcast met Van Kerkhof