Gijs Sanders & Rowan Havelaar

Johan Cruijff, misschien wel een van de grootste voetballegendes ter wereld. Op 24 maart 2016 overleed de Amsterdamse legende, hij zou deze week 75 jaar zijn geworden. Cruijff is niet meer weg te denken in vooral Amsterdam en Barcelona, hij wordt gezien als niet alleen voetballegende, maar ook maatschappelijk fenomeen. Hoe groot is die impact nu nog en waar is de voetbalster nog terug te zien?

Voetbalcarrière

Johan Cruijff heeft een bewogen carrière achter de rug. Hier volgt een overzicht:

Betondorp
David Endt is vanaf 1971 lid van Ajax, waar hij in de jeugd voor de club speelde en tegelijkertijd groot fan was. Hier heeft hij Johan Cruijff al van dichtbij meegemaakt, waarna hij jaren later als teammanager en persvoorlichter Cruijff nog beter leerde kennen, toen Cruijff ook werkzaam was binnen Ajax. Endt vertelt al lopend door Betondorp, de plek waar Cruijff opgroeide, meer over de voetballegende.
Muurschildering in Betondrop, Amsterdam gijs sanders

De Cruyff Foundation

De Cruyff Foundation is misschien wel het meest impactvolle wat Cruijff achterlaat. Cruijff richtte de foundation 25 jaar geleden op, het doel van de organisatie is om zoveel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen. Volgens Esther Hoeboer van de afdeling communicatie van de Cruyff Foundation, kwam Cruijff op het idee toen hij realiseerde wat de kracht van sport is: “Toen Johan in Amerika voetbalde had hij een buurjongetje met het syndroom van down, dat jongetje kon niet meespelen met de rest van de kinderen in de buurt.” Hoeboer vertelt dat Cruijff door middel van een balletje overgooien toch laagdrempelig contact zocht met het jongetje, waarna andere kinderen ook met het kind speelden.

“Het komt allemaal voort uit Johans stelligheid”

De Cruyff Foundation is vooral bekend door de ‘Cruyff courts’. Dit zijn voetbalveldjes die worden aangelegd in buurten waar geen goede plekken zijn voor kinderen om te sporten. Wereldwijd liggen er nu 285 Cruyff courts. Volgens Hoeboer helpt de Cruyff Foundation met haar projecten miljoenen kinderen wereldwijd. “Dat komt helemaal voort uit Johans ideeën en stelligheid om alle kinderen te laten bewegen,” aldus Hoeboer.

Cruijff Court in Betondorp, Amsterdam gijs sanders

Ze vertelt dat Cruijff altijd betrokken is gebleven bij de werkzaamheden: “Hij was bij alle evenementen en openingen, hij kwam hier vaak voor naar Nederland. Er is ook een kantoor in Barcelona, daar was hij vaak, elk idee van de foundation ging langs hem.”

Verzamelaar en schrijver

Henk Davidse is een echte Cruijff-kenner, misschien wel de grootste van Nederland. Al zo’n 40 jaar lang verzamelt hij alles wat met Cruijff te maken heeft. Hij heeft zelfs een boek geschreven over Johan Cruijff. Zijn fascinatie begon nadat Cruijff in 1978 failliet ging en opnieuw moest gaan voetballen: “Dat verhaal had me zo aangegrepen dat ik alles van Cruijff wilde weten. Ik kan ook blij zijn met zijn faillissement, want Cruijff was hierdoor weer gaan voetballen, met alle gevolgen van dien.”

Davidse legt uit op wat voor manier Cruijff het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau tilde: “Toen Cruijff begon stelde het Nederlandse voetbal niks voor. Het Nederlands elftal keerde bijvoorbeeld bijna geen vergoedingen uit en spelers waren niet verzekerd. Cruijff heeft samen met zijn schoonvader Cor Coster gezorgd voor betere beloningen voor voetballers in Nederland.”

Nadat Cruijff met de dochter van Cor Coster trouwde in 1968, besloot hij Cruijff te helpen met salarissen. Het stadion zat namelijk altijd tot de nok toe gevuld met mensen die speciaal voor Cruijff kwamen kijken. Coster vond dat Cruijff meer geld zou moeten krijgen. Cor Coster werd hiermee de eerste zaakwaarnemer ter wereld. Vanaf dat moment kregen voetballers steeds meer te zeggen over wat ze betaald krijgen.

“Hij zal oneindig doorleven”

Davidse spreekt zijn waardering uit over Cruijffs activiteiten voor liefdadigheidsorganisaties: “Hij heeft zich veel ingezet voor goede doelen. Het mooiste vind ik dat hij zijn eigen foundation heeft opgericht. Als voetballer zonder echt verstand van zaken, de impact Cruijff foundation is echt gigantisch, wereldwijd. Dat vind ik echt heel mooi.” De Cruijff-kenner gelooft dat Cruijff voor altijd blijft doorleven: “Hij is een legende die ook bij dood nooit meer vergeten wordt, hij zal oneindig doorleven.”