Juicechannels begaan steeds meer blunders. Tegen de populaire roddelkanalen LifeofYvonne en RoddelPraat zijn rechtszaken aangespannen en de traditionele media is zich gaan bemoeien met hun werkwijze. “Het is een of twee keer ‘leuk’ om voor de rechter te staan, maar zo is het wel een dure hobby”, zegt Rob Goossens, mediadeskundige bij RTL Boulevard.

Door Joris Oostveen & Rafaëlle van Nispen

Je kent ze misschien wel, roddelkanalen. De vier grootste zijn LifeofYvonne, JuiceChannel, FawryNotSawry en RoddelPraat. Samen zijn ze goed voor meer dan 800.000 instagramvolgers. Deze roddelkanalen kwamen in de eerste coronamaanden op, zo’n twee jaar geleden. Ze delen spannende, maar soms twijfelachtige roddels over BN’ers. Hoewel de content van de accounts startte als lichte en onschuldige roddels, bijvoorbeeld over de nieuwe liefdes van BN’ers, belichten de kanalen steeds vaker serieuzere onderwerpen.

Tekst gaat verder onder de tool.

Zo deelde roddelkoningin Yvonne Coldeweijer (LifeofYvonne) camerabeelden waarin rapper Lil’ Kleine zijn vriendin mishandelde en bracht ze het overspel van Marco Borsato aan het licht. Ook zorgde ze met een simpele oproep op Instagram ervoor dat alle Nederlandse paparazzi en showbizzrubrieken op Schiphol verzamelden. André Hazes kwam toen terug in Nederland. Volgens Coldeweijer kwam hij net uit een afkickkliniek in Spanje.

Nieuwe concurrent

Media-ethicus Huub Evers ziet de roddelkanalen zeker als een concurrent voor de traditionele roddelmedia. “Maar ik weet niet hoe lang dat standhoudt. Stel, er worden meer rechtszaken aangespannen tegen juicechannels en ze verliezen, dan moet de schadevergoeding uit eigen zak worden betaald. De volgers van deze kanalen zullen heus wel een keer bijdragen aan een crowdfunding, maar blijven dat niet doen. Yvonne Coldeweijer zei zelf ook dat ze het dan niet lang volhoudt.”

“RTL Boulevard en roddelbladen zoals Weekend en Privé zijn verrekte braaf”
– Huub Evers, media-ethicus

Rob Goossens is mediadeskundige en staat vaak bij het programma RTL Boulevard achter de desk om te vertellen over ontwikkelingen in de media. Ook hij ziet de valkuilen van deze roddelkanalen. “Als je mensen gaat beschuldigen van illegale bezigheden of ongewenst seksueel gedrag moet je voorzichtiger zijn. Het is een of twee keer ‘leuk’ om voor de rechter te staan, maar zo is het wel een dure hobby. En als er bij Shownieuws of RTL Boulevard fouten worden gemaakt kan je iedereen eruit flikkeren en met een heel nieuw team opnieuw beginnen. Yvonne kan niet stoppen omdat haar hele kanaal om haar draait.”

Toch gaan tot nu toe de zaken goed voor de roddeltante. Op Instagram deelt ze gratis haar roddels, maar als je meer sappige details wil weten over de BN’ers kan je abonneren op haar Telegramkanaal. Ook maakt ze exclusieve video’s voor het programma RTL Boulevard. Zakenblad Quote schat het jaarinkomen van Coldeweijer daardoor in op een half miljoen.

Onethisch handelen

Media-ethicus Evers snapt de populariteit van de kanalen: “RTL Boulevard en roddelbladen zoals Weekend en Privé zijn gewoon verrekte braaf. Ze zorgen niet voor schandalen.” Desondanks vindt hij de werkwijze van de roddelkanalen onethisch. “Ze publiceren informatie als ze die vaak te horen krijgen van hun volgers. Ze houden zich niet aan journalistieke normen, zoals klassieke onderzoeksmethoden en hoor en wederhoor. Dat kan enorme schade bij mensen aanrichten en reputaties naar de knoppen helpen. Zeker door de digitale vorm van deze kanalen is de drempel om te publiceren erg laag.”

Evers ziet dat de traditionele roddelmedia nog niet helemaal weten wat ze met de nieuwe roddelkanalen aan moeten. “Ook kan de Raad voor de Journalistiek wel zeggen hoe het moet, maar ze kunnen de kanalen niet verplichten de regels na te leven.”

De werkwijze van de roddelkanalen zorgt voor aardig wat discussie in de media. Hoe kijken toekomstige journalisten, die zich elke dag moeten houden aan onderzoeksmethoden en hoor en wederhoor, naar deze kanalen?

Tekst gaat verder onder het audiofragment.

Op stormachtige wijze

“Roddelkanalen zijn op stormachtige wijze opgekomen en aangejaagd door een samenloop van omstandigheden”, zegt Goossens. “Dennis Schouten en Jan Roos begonnen RoddelPraat, Yvonne Coldeweijer zette haar tanden in André Hazes en ook Rumag begon een eigen programma op YouTube. Dat bleek allemaal enorm goed aan te slaan. Je merkt dat het publiek ook veel sneller tips stuurt naar dit soort kanalen. Dit doen ze niet zo snel naar de krant of een tv-programma.”

Gezond verstand

Goossens is als vaste deskundige bij RTL Boulevard erg bekend met de werkwijze van het showbizzprogramma. “De roddelkanalen hebben een enorm andere werkwijze dan wij. Coldeweijer zegt dat ze altijd ingaat op haar instinct om te checken of informatie klopt. Dit werkt heel snel en daardoor heeft ze vaak een voorsprong op de traditionele media. Bij Boulevard is één bron geen bron. Ook als twee bronnen precies hetzelfde zeggen, denken we nog met gezond verstand na. Soms lullen mensen ook maar wat.”

“Een goed voorbeeld is Glennis Grace die Jumbo-personeel mishandelde. Bij Boulevard waren we al langer met dit verhaal bezig, maar kregen we nog niet alles rond. Yvonne gooide het meteen al online. Zonder enige bitterheid naar haar toe, maar het is wel jammer als je denkt zelf een primeur te hebben.”

“De roddelkanalen komen er op hun eigen manier achter dat de wereld zo niet werkt”
– Rob Goossens, RTL Boulevard

Op de vraag of de roddelkanalen een bedreiging vormen voor RTL Boulevard reageert Goossens optimistisch. “De juicechannels sporen juist mensen aan die er nu achter komen dat ze het stiekem best leuk vinden om over de bezigheden van de sterren te horen. Daar haalden ze misschien eerst wel hun neus voor op. Dat kan ook weer kijkers naar Boulevard trekken.”

Functies

Maar hoe komt het dat wij de laatste roddels zo spannend vinden? “Zonder roddelen ontspoort de hele wereld”, vertelde gedragsbioloog Patrick van Veen eerder aan de Nieuwsredactie. “Roddelen vervult namelijk verschillende functies. Ten eerste zorgt roddelen voor verbinding en vertrouwen in een groep, omdat je hoopt dat de roddel binnen de groep blijft.”

“Daarnaast is roddelen ook een duidelijk signaal van groepsafbakening. Het is een manier om duidelijk te maken wie wel binnen jouw groep hoort en wie niet.” Als laatste legt Van Veen uit dat roddelen onze normen opstelt. “Wanneer je bijvoorbeeld over iemand roddelt die altijd te laat komt, maak je daarmee duidelijk dat op tijd komen een belangrijke norm voor jou is.”

Getolereerd gedrag

Vooral de functies groepsafbakening en normstelling zie je terug op sociale media, vertelt Van Veen. “Zware onderwerpen zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag worden breed uitgemeten in roddelmedia. Toch is dit niet slecht voor de samenleving. Met de roddels op sociale media tasten we bij elkaar af welk gedrag getolereerd is.”

Zowel ethicus Evers als deskundige Goossens zijn nog niet zeker over hoe lang de roddelkanalen standhouden. Zeker de huidige werkwijze is volgens beide experts een grote valkuil, vooral door het gebrek aan wederhoor. Hierdoor werd Yvonne Coldeweijer door zangeres Samantha Steenwijk aangeklaagd. Coldeweijer beschuldigde Steenwijk van het gebruik van illegale dieetpillen. De roddelkoningin ontvangt vrijdagmiddag het oordeel van de rechter. De Nieuwsredactie heeft de vier grootste roddelkanalen van Nederland benaderd voor een reactie over hun werkwijze, maar een reactie bleef uit.