We kunnen de koffers weer pakken, want na twee jaar corona is de drang om te reizen groter dan ooit. “Er worden massaal inhaalvakanties geboekt”, aldus Frank Oostdam, directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Maar waar komt deze reislust eigenlijk vandaan?

 Door: Manouk Anakotta en Mayee Macco

Volgens Oostdam ligt het verlangen om de wereld te ontdekken in onze aard: “We zijn een nieuwsgierig volk en trekken er – zodra dit kan – graag op uit.” Natasja Milliard, reisexpert bij SRC Reizen, hoort vele klanten zeggen dat ze ‘éindelijk weer mogen’: “Reizen werkt enorm vervullend.”

Vakantie boeken
Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat sinds het uitbreken van de coronacrisis veel is gespaard. Het EenVandaag Opiniepanel zocht in 2021 uit wat mensen als eerst gingen doen met hun spaargeld na de coronacrisis. Een overgrote meerderheid (41 procent) was het met elkaar eens. Ze wilden op vakantie, en snel, om reisplannen in te halen en zich weer even ‘vrij’ te voelen.

Nu de maatregelen het weer toelaten, ziet de directeur van de ANVR dat die inhaalslag wordt gemaakt. Ook ziet hij een verschuiving in het soort reizen dat geboekt worden. “Hoofdzakelijk blijven mensen reizen naar landen rondom de Middellandse Zee, maar mensen willen verder weg. Met name Zuid-Amerika is populair, zoals Costa Rica.”

Echter ziet de reisexpert dat er maar weinig boekingen op de lange termijn worden gemaakt. “Mensen boeken vooral last minutes. Zo hebben ze meer zekerheid dat hun reis onverstoord kan plaatsvinden.”

De wereld ontdekken
Ook uit een enquête van de Fontys Hogeschool Journalistiek blijkt dat er weer volop reizen gepland staan. Volgens een respondent is ‘de wereld en nieuwe culturen ontdekken het beste dat er bestaat’. De bestemmingen lopen uiteen: de een gaat naar Frankrijk, de ander naar Marokko.

Resultaten Enquête door Manouk

Reischaos
Voor koffers- en tassenwinkels komt de reisdrukte op het juiste moment. Voor hen was het twee jaar lang ‘bikkelen’, zo vertelt Patrick Cales, bedrijfsleider van ketenbedrijf Duifhuizen Tassen en Koffers in Breda.
De tekst loopt door na de video:

Op Schiphol zorgt de reisdrukte voor chaos. Op hun website valt te lezen dat er sprake is van drukte in verband met de meivakantie en personeelstekorten. Maar de ANVR waarschuwde Schiphol al in december voor drukte zodra de coronamaatregelen het weer toelieten. Oostdam: “Ik houd daarom de komende tijd mijn hart vast.” 

Terug op het oude niveau
Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) verzamelde de afgelopen jaren cijfers over het vakantiegedrag van de Nederlanders. Nederlanders gingen in 2019-2020 gemiddeld twee keer op vakantie. Door corona nam het aantal vakanties af.

Een woordvoerder van CBS laat weten dat de nieuwe cijfers over het jaar 2021 in mei 2022 worden gepubliceerd.