Jongeren luisteren weinig naar jazzmuziek, zo zegt hoogleraar jazzmuziek Walter van de Leur. Het genre is minder populair dan bijvoorbeeld hiphop of pop. ‘De muziek wordt vaak geassocieerd met oude en zure mannetjes die klagen over dat vroeger alles beter was’, zegt Van de Leur. 

Door Maud Ruiter en Carlijn Pierens

Elf jaar geleden riep Unesco zaterdag 30 april uit tot ‘International Jazz Day’. De organisatie bedacht de dag om het belang van jazz te benadrukken. Jazzmuzikant Tijn Tommelen vertelt wat voor hem het belang van het genre is.

Hoewel Tijn enthousiast is, zijn andere jongeren minder bezig met zijn geliefde genre. Dit blijkt onder andere in het Tilburgse centrum, waar de Nieuwsredactie aan jongeren vroeg of zij naar jazz luisteren.

Moeilijke muziek

Hoe komt het dat jongeren minder naar jazz luisteren dan oudere mensen? Van de Leur denkt dat dit aan de complexiteit van het genre ligt. “Over het algemeen is jazz moeilijke muziek. Voor veel mensen geldt dat ze een beetje moeten wennen aan hoe het werkt.” Volgens de hoogleraar komt dit onder andere doordat veel jazz instrumentaal is. Meestal wordt instrumentale muziek minder beluisterd dan muziek met zang. Voor de meeste mensen is het bij jazz niet meteen duidelijk waar het deurtje zit. “Dit komt ook door het imago dat jazz heeft. De muziek wordt vaak geassocieerd met oude en zure mannetjes die klagen over dat vroeger alles beter was. Dat beeld klopt niet.’’

Volgens Van de Leur wordt er tegenwoordig ook harstikke hippe jazz gemaakt, maar is daar moeilijk een publiek voor te vinden. “Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat vooral oudere mensen naar jazz luisteren. Ik denk dat dit vooral aan de mediablootstelling van jazzmuziek ligt. Het is weinig op tv dus jongeren komen er niet zo makkelijk mee in aanraking.”

Jongeren zouden mogelijk minder snel met jazz in aanraking komen. Geldt dit ook voor jou? In deze tool krijg je informatie over jazz. Klik op de onderstreepte teksten voor meer informatie of muziek.

Jonge jazzmusici

Van de Leur benadrukt dat bepaalde jazzklanken soms ook naar voren komen in pop- of hiphopmuziek. “Tegenwoordig luisteren hippe mensen niet naar jazz, maar naar andere muziek. Toch zitten er in die muziek ook heel veel elementen uit de jazz.” Dit zorgt volgens Van de Leur overigens niet voor een grotere kennis over jazzmuziek bij jongeren. “Zelf zou ik het heel fijn vinden als meer jongere mensen op jazz afkomen, maar tegelijkertijd geloof ik niet dat je mensen kunt bewerken in muzieksmaak. De beste initiatieven zijn van jonge jazzmusici die zelf optredens organiseren. Noah is zo’n jonge jazzmuzikant en studeert aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Samen met zijn ensemble repeteert hij voor een optreden in de Jazzclub Paradox in Tilburg.