Ben je aan het lessen en wil je binnenkort op voor je rijexamen? Doe een faalangstexamen, het kan je zes weken schelen. De gemiddelde wachttijd voor het praktijkexamen is volgens het ANP opgelopen naar 22 weken. Met een faalangstexamen kan je hier dus wat tijd vanaf snoepen, en faalangst hoef je er niet eens voor te hebben.

Door: Jip Schrijvers en Jurre van Wanrooij

Een rijinstructeur, die *anoniem wil blijven, maakt veel gebruik van het faalangstexamen, ook als dit niet bij de leerling past. “Ruim tachtig procent van onze examens zijn faalangstexamens. Daarvan heeft ongeveer twintig procent echt faalangst.” De reden hiervoor is niet alleen de lange wachttijd, maar ook de kans op slagen. ”De slagingskans is gewoon groter. Voor ons is het tactiek en een stukje service”, vertelt de rijinstructeur.   

 

Verleiding  

Joost van den Akker van Epic Rijschool past de tactiek zelf niet toe, maar is wel in de verleiding. “Ik heb een leerling die door een blessure geen examen kon doen”, vertelt Van den Akker. “Dan kun je achteraan, in oktober, aansluiten.” Volgens Van den Akker is het verschil tussen een normaal en faalangstexamen zes weken.  

“Ik herken dit niet”, zegt Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR. “Voor zover ik weet zijn de wachttijden gelijk.” In principe doe je geen faalangstexamen zonder faalangst, zegt Dingeldein. “Maar het is niet te voorkomen. Wij controleren dat verder niet.” Het hogere slagingspercentage zou volgens Dingeldein komen doordat mensen met faalangst zich beter voorbereiden.   

Van den Akker denkt dat het probleem meer bij het CBR ligt dan de rijscholen. Die kampen namelijk met een groot personeelstekort en ziekteverzuim. “Als er faalangstexamens openstaan, is het aan het CBR om die om te zetten naar normale examens in plaats van ze zo lang te laten staan dat rijscholen die gaan gebruiken voor normale examens. Dat weet het CBR zelf ook dondersgoed.”  

Vast niet de enige 

Of veel andere rijscholen het ook doen, kan Van den Akker niet met zekerheid zeggen. Hij heeft er met één iemand over gesproken, maar denkt dat meer scholen het doen. “Ik ben natuurlijk niet de enige die erover denkt”, vertelt hij. “Er zullen er meer in bepaalde situaties terechtkomen, met name richting het einde van de vakantie.” Bijvoorbeeld mensen die beginnen met een nieuwe studie of op stage gaan, zegt Van den Akker. “Dan kan begin september of half oktober klaar zijn nog wel wat uitmaken.” 

“Ik weet dat er rijscholen bestaan die alle kandidaten een faalangstexamen laten doen”, zegt Jos van Zuylen, voorzitter van Vereniging Rijschool Belang (VRB). Faalangstexamens duren langer dan reguliere examens en dit is met de huidige krapte bij het CBR erg vervelend, stelt Van Zuylen. “Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat een rijschool alleen maar faalangstige leerlingen heeft.” De VRB pleit er dan ook voor dat een rijschool maar een bepaald aantal van de totale examens kan inkopen als faalangstexamen. 

Het CBR was niet in de gelegenheid om cijfers over het aantal faalangstexamens op tijd te leveren.   

* de naam van de rijinstructeur is bij de redactie bekend