Onder de bevolking van Curaçao heerst verdeeldheid over het gedrag van Nederlandse stagiairs. Waar de een hen gezellig vindt, geeft de ander aan dat ze weinig rekening houden met de gedragsregels op het eiland. NOS-correspondent Dick Drayer vertelt dat, mede door de media, er een vertekend beeld is ontstaan van de studenten: “Ze zijn allemaal blond, snuiven coke en zorgen voor overlast.”

Manouk Anakotta en Mayee Macco

Curaçao staat bekend om de helderblauwe zee, hoge temperatuur en wekelijkse happy hours bij strandtenten. Voor ruim duizend jonge Nederlanders jaarlijks een uitstekende mix om Nederland te ontvluchten en los te gaan op Curaçao. Op het eiland kunnen ze tijdelijk studeren, doen ze vrijwilligerswerk, lopen ze stage of brengen ze er hun tussenjaar door. Maar wat vinden de lokale bewoners eigenlijk van de komst van deze honderden Nederlandse studenten?

Feestvierende jongeren
Dick Drayer woont al meer dan zestien jaar op Curaçao. Door zijn werk als correspondent staat hij dagelijks in contact met de Curaçaose bevolking. Drayer ervaart dat het perspectief vanuit de lokalen op de Nederlandse studenten niet altijd positief is, maar zegt daarbij dat dit beeld gevoed wordt door de berichtgeving in de media. “Media hebben het uiteraard alleen over incidenten.”

Zo zijn partydrugs bij uitgaan ‘normaal’ onder Nederlandse stagiairs. Ook drijft parkeeroverlast door studentenhuis buren tot wanhoop: “Die studenten feesten en drinken veel, het is dus altijd lawaaierig. […] Maar het grootste probleem dat het studentenhuis veroorzaakt, is parkeeroverlast.” En was er eens een huisbaas op Curaçao die spullen van Nederlandse studenten sloopte “na het zoveelste uit de hand gelopen feestje in zijn studentenhuis”.

Volgens Drayer is het hele beeld gebaseerd op clichés. Zo zijn de Nederlandse stagiairs: “Feestvierende jongeren die zich ook nog eens vaak misdragen; ze zijn blond, snuiven allemaal coke, gaan met iedereen naar bed, zorgen voor overlast en rijden allemaal op een scooter of hebben een oude auto op de kop getikt.” Om deze beeldvorming tegen te spreken is het van belang dat stagebureaus actief laten zien dat de stagiairs meer zijn dan alleen het feestvieren. “Maar dat is niet gemakkelijk, gezien dat niet per se nieuwswaardig is.” Daarnaast is het volgens Drayer van belang dat de stagiairs respectvol omgaan met de gebruiken op het eiland.

Geboren respect
De kernwaarde van de Curaçaose cultuur draait namelijk om respect, vertelt Drayer: “In Nederland moet je respect verdienen. Op Curaçao word je ermee geboren.” Respect is volgens hem vreselijk belangrijk, want iedereen kent elkaar op het eiland. “Neem je respect mee in je doen en laten als student, dan komt het hartstikke goed met je.”

Do’s & dont’s Curacao

Tekeergaan
Uit een rondvraag op het eiland blijkt dat vele Antillianen het ‘gezellig en leuk’ vinden dat de Nederlandse studenten er zijn. Sommigen zien de meerwaarde van de stagiairs in. Anderen vinden dat ze niet altijd evenveel rekening houden met de gedragsregels op het eiland. Bryan Eugenia, horecamedewerker bij Karakter Curaçao: “Ze gaan echt tekeer hier.”

Golfbeweging studenten
Via stagebureau Bo Curaçao komen gemiddeld honderdvijftig studenten per jaar naar het eiland. Bij Wereldstage gaat het om ongeveer achthonderdvijftig studenten. Ook is het mogelijk stages particulier of via je opleiding in Nederland te organiseren.

“Door de jaren heen heeft er een golfbeweging plaatsgevonden”, aldus Maarten de Jong, oprichter Wereldstage. Toen Wereldstage zo’n twintig jaar geleden begon, hadden ze ongeveer vijftig studenten. Dit aantal steeg in de jaren erna fors, tot dat er een paar ontwikkelingen tegelijkertijd plaatsvonden, waaronder het ontbinden van de Nederlandse Antillen. In tijden van corona kregen studenten geen toestemming van hun opleiding om te reizen. De Jong: “Toch zaten er een aantal lefstudenten tussen, die lieten zich de les niet lezen.”

Nergens staat precies geregistreerd hoeveel Nederlandse jongeren daadwerkelijk voor langere tijd op het eiland verblijven.

Duur grapje
Volgens CuraStage, een ander stagebureau, geven de Nederlanders gemiddeld 1.375 euro uit per maand aan huisvesting, een huurauto en eten en drinken, dit blijkt uit een enquête afgenomen onder hun studenten. Hiermee geven de stagiairs ongeveer een Antilliaans maandinkomen uit.

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao blijkt dat een Curaçaoënaar in 2018 gemiddeld rond de 2690 ANG verdient, zo’n 1.395 euro. Een Nederlander verdiende in 2018 gemiddeld 2.150 euro, blijkt uit cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB).

Drayer vertelt dat het eiland veel armoede kent. Toch wordt de ‘vaak blanke en rijke’ stagiair weinig kwalijk genomen, ziet hij. “Het uitgavepatroon van stagiairs is namelijk niet direct te koppelen aan de minder welvarende Curaçaoënaars en de mening die zij potentieel hebben over de stagiairs”, aldus Drayer. Volgens De Jong zorgt de komst van al deze studenten juist voor heel veel werkgelegenheid en inkomsten.

Win-win
Dagelijks gaan er veel rechtstreekse vluchten naar Curaçao toe. Zo vliegen KLM en TUI gemiddeld twaalf keer per week op en neer. Toerisme is daarmee een belangrijke drager van de economie.

Indirect komt dit ook door de Nederlandse studenten. De Jong: “Elke student neemt bezoek met zich mee. Ouders zijn vaak grote sponsoren, daardoor laten studenten maar al te graag veel van het eiland zien. Zo hebben de ouders onbewust een positief beeld van het eiland en blijven de toeristen maar komen. De komst van Nederlandse studenten is een win-win voor het eiland.”

Dusdanig dat er in 2021 een nieuw record aan Nederlandse bezoekers werd geregistreerd, blijkt uit een overzicht van het Curaçaose toerismebureau (CTB).

Lang leve de lol
Waar de een wordt gesponsord door ouders, leent de ander, zoals Bo Bakker doet. Bakker verblijft al sinds februari op het eiland en gaat eind juni weer naar huis. “Het is een paar maanden heerlijk genieten hier.” Ze woont samen met vierentwintig Nederlanders in Casa de Palmera, een studentenhuis van Bo Curaçao. “Het was wel even wennen, want in Nederland woon ik nog thuis. Nu moet ik alles zelf doen, maar ik heb echt de tijd van mijn leven.”

Volgens Bakker is het leven op Curaçao lang leve de lol. “Op elk feestje waar je komt is het net een dorp, je kent iedereen. Dat is ontzettend gezellig. Ik ben hier helemaal op mijn plek en wil nog lang niet naar huis.”