Heel Italië was eind mei in de ban van de historische titelstrijd in de landelijke voetbalcompetitie. Stadsgenoten én rivalen AC Milan en Internazionale streden op de laatste speeldag nog samen om het kampioenschap. De Buitenlandredactie dook in de achtergrond van de rivaliteit en deed verslag van de erg bijzondere Scudetto-dag.

Door: Jurre van Wanrooij, Rowan Havelaar en Nordin ‘t Hart

Na 37 Serie A-speelronden waren AC Milan en Inter de enige clubs die nog kampioen van Italië konden worden. I Rossoneri waren met een voorsprong van twee punten en een beter onderling resultaat in het voordeel: zij hadden alles in eigen hand op de laatste speeldag, op bezoek bij Sassuolo. Toch was er bij de Nerazzurri ook nog volop geloof in het behalen van de titel. Inter moest echter wel zelf winnen van Sampdoria en hopen op een nederlaag van de stadsgenoot.

‘Fans van Inter en Milan zijn ook soort kameraden’
Inter en AC Milan zijn allebei afkomstig uit Milaan en spelen in hetzelfde stadion. Jurriaan van Wessem, die jarenlang als correspondent in Milaan werkte, legt uit hoe de rivaliteit tussen de clubs in elkaar zit. “Ze hebben allebei een enorme aanhang. Toen ik Milaan werkte, viel het me op dat de Interisti (Inter-fans, red.) iets meer onder de hogere middenklasse vallen. De fans van Milan zijn meer de hardwerkende middenklasse. Dat vind ik wel een verschil.”

De rivaliteit tussen Inter en AC Milan zit anders in elkaar dan die tussen bijvoorbeeld Ajax en Feyenoord in Nederland, meent Van Wessem. “Je hebt in Nederland echt typische Ajacieden en Feyenoorders die je meteen herkent. Dat is een rivaliteit. De fans van Inter en Milan zijn toch ook een soort kameraden. Dat komt doordat er in veel families fans van Inter én Milan zitten. Inter- en Milan-fans nemen elkaar graag in de maling, maar er zijn geen rellen zoals in Nederland. Toch kan de spanning hoog oplopen in Milaan. Ik verwacht dat normale Italianen, die de volgende dag weer op kantoor moeten verschijnen, helemaal uit hun dak gaan als hun club kampioen wordt.”

Uitzonderlijke titelstrijd
Dat AC Milan en Inter op de laatste speeldag nog strijden om de titel, komt vrijwel nooit voor. “Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ze op de slotdag allebei nog in de titelrace waren”, zegt Van Wessem. “Milan en Inter zijn best wel eens eerste en tweede geworden in de competitie. Maar dat het zo lang – tot op de laatste speeldag – nog onzeker was wie er zou winnen is eigenlijk ongekend. Het leeft ook enorm in de stad, want de mensen zijn er daar heel erg mee bezig. Giuseppe Meazza is uitverkocht (voor de wedstrijd van Inter, red.) en ik hoorde dat er 100.000 mensen naar Reggio Emilia willen, waar Milan speelt. Zij spelen dus eigenlijk ook een thuiswedstrijd.”


‘Inter-fans zijn gepassioneerder dan die van Milan’
Daags na de enerverende Scudetto-ontkoping blikt journalist Luca Bianchin terug op alle gebeurtenissen. Bianchin is woonachtig in Milaan en werkt voor La Gazzetta dello Sport, de grootste sportkrant van Italië. De Italiaan wil graag afspreken op een bijpassende locatie: de straat Fratelli Bronzetti, waar het eerdere stadion van AC Milan ruim honderd jaar geleden te vinden was. “De Scudetto-dag was heel speciaal voor de stad”, vertelt Bianchin. “Voetbal is namelijk één van de grootste passies hier.”’

Hoewel het op 22 mei natuurlijk groot feest was in het zwart-rode deel van Milaan, lieten de Inter-fans zich ook van hun goede kant zien. Ondanks het mislopen van de titel juichten de Interisti hun spelers op een indrukwekkende manier toe tijdens én na de wedstrijd. “In zekere zin zijn de fans van Inter gepassioneerder dan die van Milan”, vertelt Bianchin. “Ze zijn gewend om op ongelooflijke manieren te winnen en te verliezen. Denk aan de treble met José Mourinho of de befaamde Cinque Maggio, toen Inter de Scudetto in 2002 op de laatste speeldag uit handen zag glippen.”

Bianchin ziet AC Milan-fans normaal gesproken blijer worden van een internationale dan een nationale prijs. Dat was deze keer echter anders, doordat Milan al elf jaar droog stond in de Serie A. “Maar AC Milan-fans neigen ernaar om zichzelf meer Europees dan Italiaans te beschouwen. Ze hebben een passie voor Europa door hun zeven gewonnen Champions Leagues. Inter-fans zijn strikter verbonden aan de stad en het land.”


Dat 22 mei 2022 een historische dag was voor de stad Milaan, is een understatement. Zowel Inter- als AC Milan-fans zullen stiekem hopen dat ze niet nog een keer zó lang moeten wachten op zo’n heroïsche titelstrijd. Wordt vervolgd op 13 augustus, als het nieuwe seizoen Serie A-seizoen van start gaat en iedereen weer op nul begint.