De maatregel dat dagjestoeristen tussen de drie à tien euro per dag moeten betalen om Venetië te bezoeken is last minute uitgesteld naar januari 2023. De regel is bedoeld om massatoerisme tegen te gaan. Lokale ondernemers zijn over het algemeen niet te spreken over de geplande maatregel en de toeristen van nu reageren verschillend.  

Door: Beau Woerts, Sander de Jonge en Wendy Krijgsman  

“Ik ben twintig jaar geleden in Venetië gaan wonen vanwege de liefde”, vertelt de Nederlandse Marian Muilerman, lokale reisleidster. Muilerman heeft de groei van toerisme van dichtbij meegemaakt. “Het is eind jaren negentig begonnen, toen de budgetflights de wereld in zijn geworpen.” Dit bevorderde het massatoerisme, want nu hadden niet alleen de rijken de kans om de stad van de bruggen te bezoeken. “Daarna is Airbnb gekomen en dat heeft de emmer doen overstromen.”


Het plan om de maatregel in te voeren loopt sinds 2019 en zou deze juni dan toch echt ingaan, maar tevergeefs. “Waarom is voor mij en de inwoners ook een vraag”, vertelt de reisleidster. “Wij als inwoners krijgen via de gemeente niks te horen, het nieuws van de entreemaatregel hoor je via de officiële nieuwskanalen en niet-officieel via de geruchten in de straten.”

‘Eerst was ik erop tegen. Ik dacht dat Venetië een openluchtmuseum zou worden, maar nu is alles dat helpt welkom.’

– Marian Muilerman

Daar denkt Eleonora Sovrani, activiste bij belangengroep We Are Here Venice, anders over. Zij vertelt dat de poortjes er juist voor gaan zorgen dat Venetië een attractiepark wordt, in plaats van een stad. Daar is de organisatie sterk op tegen. Zij pleiten voor het behouden van Venetië als een stad waarin mensen kunnen blijven wonen.

‘Massagroepen kunnen niet meer’ 

Muilerman is principieel tegen het rondleiden van grote groepen: “Dat kan hier gewoon niet!” De Italiaanse plaats bestaat uit talloze smalle straatjes en bruggetjes. “Als je met een groep van veertig man hier doorheen loopt is dat heel irritant. Daar is deze stad niet voor gebouwd.” Zij vindt dat reisbureaus de groepen moeten splitsen en dan maar iets meer geld moeten vragen.   

De pleinen en steegjes van Venetië staan vol met dit soort grote groepen toeristen. Zou dit ook het geval zijn wanneer iedere toerist, naast de cola van vijf euro per stuk en salade van vijftien euro, ook nog eens tien euro per dag moet bijlappen? Wij vroegen het aan de toeristen.

Wederom uitstel 

Op 30 mei, twee dagen voordat de maatregel van start zou gaan, tweette burgemeester Brugnaro dat het is uitgesteld. “Het doel is om de maatregel in januari 2023 in te voeren en aanstaande zomer te gaan experimenten”, zegt Brugnaro. Wat dat inhoudt? Er komt een beloningssysteem voor toeristen die vrijwillig meedoen aan het experiment en gebruik maken van een app om hun bezoek te reserveren. Ook wordt het aantal hotelgasten bijgehouden. In januari is de reservering niet meer vrijwillig en wordt het betalen van entreegeld verplicht. 

Doel van het geld

Dagjestoeristen geven weinig geld uit, maar maken wel rommel in de stad en gebruiken het toilet, vertelt Angelo van Schaik in tijdschrift Linda. “Met de toegangsprijs hoopt de gemeente Venetië de kosten voor watergebruik en vuilophaaldienst te dekken.”

Het geld zou bijvoorbeeld naar Veritas kunnen gaan. Zij maken Venetië elke dag schoon, beheren het waternet en zijn bezig met de openbare diensten. Andrea Razzini, algemeen directeur bij Veritas, vertelt dat er momenteel meerdere contracten met de gemeente lopen. Hij zegt dat de opbrengsten van de maatregel kunnen geïnvesteerd worden in Veritas, zodat zij hun diensten of investeringen op het gebied van water- en milieudiensten kunnen verbeteren.

Vuilnis wordt in Venetië opgehaald met de boot. Beau Woerts

De stad van de bruggen loopt letterlijk onder van de toeristen, aan wie vele ondernemers hun geld verdienen. Maken de ondernemers zich zorgen als de nieuwe entreemaatregel ingevoerd wordt? Misschien vinden ze het fijn dat de kwaliteit omhoog kan of zijn ze bang dat er niet genoeg geld in het laatje komt?

Rectificatie video: de presentator heeft het over de maatregel die een maand wordt uitgesteld. Dit was destijds nog het geval, maar is nu verschoven naar januari 2023.